De werking van een airco


Veel mensen denken dat een airco koude lucht produceert, maar niets is minder waar. In feite koelt het aircosysteem de bestaande lucht af door de warmte eruit te halen. Het aircosysteem in de auto bestaat uit een pomp of compressor, een verdamper, een condensor en een ventilator.

De ventilator zorgt ervoor dat de buitenlucht aangetrokken wordt. Deze lucht wordt via kanalen naar de verdamper getransporteerd. Binnen de verdamper wordt er door een compressor koudemiddel in het aircosysteem van de auto rondgepompt. De condensor perst vervolgens het koudemiddel samen en dat zorgt voor een stijging in druk en temperatuur.

De condensor zorgt ervoor dat het vloeibare koudemiddel afgekoeld wordt en vervolgens wordt het naar de verdamper gebracht. Binnen de verdamper van de auto airco wordt het vloeibare koudemiddel omgezet in gas. De temperatuur van de langsstromende lucht koelt vervolgens af en wordt rondgeblazen in de auto. Op deze manier wordt uw auto, door middel van de auto airco, heerlijk koel!

Tips bij gebruik auto airco

Het gebruik van een auto airco is geen hogere wiskunde. U zet hem aan en de temperatuur daalt. Appeltje-eitje. Toch wordt een auto airco vaak fout gebruikt. Hoe kunt u de auto airco optimaal gebruiken? Bekijk onze tips!

Tip 1: Laat de hitte eerst uit de auto

Bij het inschakelen van de airco in de auto, wordt deze vaak op de koudste stand met de grootste blaaskracht gezet. Het is beter om de grootste hitte eerst uit de auto te halen door de ramen en deuren open te zetten. Rijd een stukje met de ramen open en schakel dan pas de auto airco in.

Tip 2: Zet de recirculatiestand op tijd uit

De auto airco heeft een functie om met de interne recirculatie de auto sneller af te koelen tot een aangename temperatuur. Gebruik deze stand om de auto koel te krijgen, schakel deze weer uit en laat wat frisse lucht in de auto door middel van de ramen. Zo komt er verse lucht binnen en dat is een stuk fijner.

Tip 3: Zet de auto airco niet te koud

Op een hete zomerdag is het verleidelijk om de airco zeer koud te zetten. Toch is het verstandig om de temperatuur van de auto airco niet té laag te zetten. Het verschil met de buitenlucht is dan te groot en dit kan een ware 'klap' geven, met een snotneus als gevolg. Zet de auto airco daarom maximaal 5 graden lager dan de buitentemperatuur, zodat het temperatuurverschil met de buitenlucht niet te groot is.
Tip 4: Schakel de auto airco wekelijks 10 minuten in

Voor de levensduur van de auto airco is het belangrijk dat u de airco wekelijks minimaal 10 minuten inschakelt. Zo blijven de onderdelen in het aircosysteem van de auto soepel en gesmeerd.

Tip 5: Zet de blazers naar boven

De blazers van de auto airco kunt u het beste naar boven richten. Warme lucht stijgt namelijk en door de blazers naar boven te richten, wordt er een gelijkmatige verdeling van luchtstroom gerealiseerd. Op deze manier heeft iedereen het lekker koel in de auto!

Tip 6: Airco gebruiken om beslagen ramen te voorkomen

De auto airco is niet alleen een goede koeler in de auto, hij helpt ook bij het voorkomen van beslagen ramen. Handig!

Tip 7: Voorkom airco problemen

Niemand zit te wachten op een stinkende airco door schimmelvorming. U doet er daarom slim aan om de airco 10 minuten voordat u aankomt op uw bestemming, uit te schakelen. Zo verdwijnt het condens van de verdamper voordat u de auto afzet en heeft uw lichaam mooi de tijd om te wennen aan de buitentemperatuur.

Airco auto in de winter gebruiken

De airco in uw auto is niet alleen handig voor warme dagen, maar ook bij koude dagen is het fijn om de auto airco te gebruiken. De airco droogt de lucht en helpt bij het tegengaan van vocht en beslagen ramen. Dat is wel zo prettig tijdens een autorit.

Het is daarnaast ook nog eens verstandig om de auto airco in de winter te blijven gebruiken. Op het moment dat u de airco langere tijd niet gebruikt, kan er condens op de verdamper blijven zitten. Door het condens en het vocht dat blijft hangen in de verdamper, kan er schimmelvorming ontstaan. Dit kan voor een hoop nare geuren zorgen op het moment dat u de airco na een tijd weer inschakelt. Door de auto airco op regelmatige basis te blijven gebruiken, voorkomt u schimmelvorming op de verdamper. En dat is wel zo prettig!

Airco systeem auto onderhouden

Voor de levensduur van de auto airco is het belangrijk dat u deze goed blijft onderhouden. Denk aan de volgende zaken:

Het interieurfilter regelmatig vervangen en de verdamper jaarlijks reinigen: zo voorkomt u een stinkende auto airco.
Laat uw airco elke 3 jaar controleren door een garage: zo voorkomt u dat het koudemiddelpeil te laag wordt en de werking van de auto airco niet meer optimaal is.

Slecht werkende auto airco

Werkt uw auto airco niet meer naar behoren? Dan is het verstandig om contact op te nemen met ons. Wij kunnen dan controleren of alle onderdelen binnen de auto airco nog goed werken en welke onderdelen eventueel aan vervanging toe zijn.